Våld mot äldre

Det finns en felaktig föreställning om att våld inte förekommer i äldres relationer, men våldet har ingen åldersgräns. Studier visar att omkring 15 procent av kvinnor som är 65 år eller äldre har utsatts för våld under de senaste åren. Samhället behöver ta större ansvar och vårdpersonal, familj och vänner måste bli bättre på att våga fråga även äldre kvinnor om våld.

En särskilt utsatt grupp

Det finns flera faktorer som gör att äldre personer är en särskilt utsatt grupp när det handlar om våld. Dessa behöver fler vara medvetna om för att våldet ska kunna upptäckas och rätt stöd finnas.

  • Det råder fortfarande starka tabun att prata om våld och det ses som en privatsak. Det måste vi förändra.
  • Äldre är ofta mer beroende av omgivningen vilket kan göra det svårare att lämna en partner.
  • Det sociala livet blir ofta mer begränsat efter pensionen och den fristad från våld som jobbet har varit försvinner.
  • Sömnsvårigheter, oro och nedstämdhet missbedöms ibland som sjukdom eller kroppens åldrande, när det kanske egentligen handlar om våldsutsatthet. Och fysiska skador kan misstolkas som fallolyckor eller liknande.

Helsingborgs Kvinnojour finns här för dig som utsätts för våld, oavsett ålder. Vi finns också här för dig som står bredvid och oroar dig för en vän, anhörig eller kollega. Vi vet att kvinnor som varit utsatta för våld i många år ofta känner skuld och skam för att de inte lämnat tidigare. Men det är aldrig för sent. Tveka inte att höra av dig om du eller någon i din närhet utsätts för våld.

Hjälp oss att sprida ordet

Vi besöker gärna föreningar och träffpunkter för att berätta mer om detta ämne och det stöd som finns. Kontakta oss för mer information och bokning. Hjälp oss att sprida ordet om mäns våld mot äldre kvinnor genom att sprida våra affischer och informationsblad. Ladda ner dem här nedanför:

Ladda ner vårt informationsblad

493.4KB

Ladda ner affisch

1.7MB

Ladda ner affisch

1.7MB