Bostad
Den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är hennes hem – särskilt om hon inte kan lämna det. Alla har rätt till en trygg bostad att leva i. Unizon vill att det byggs för kvinnofrid och för barnfrid!
Kommunen är ansvarig att underlätta för kvinnor och barn som utsatts för våld att få en ny bostad, enligt Socialtjänstlagen. Trots detta blir tusentals kvinnor och barn varje år hemlösa på grund av mäns våld och många tvingas stanna kvar med förövare på grund av bostadssituationen. Det är oacceptabelt.
Möjligheten att få förtur i bostadsköerna för utsatta kvinnor och barn har i princip försvunnit. Unizon ser samtidigt att dygnen som landets socialtjänster betalar för vistelser på kvinnojourer blir färre. Många kvinnor hamnar på andra-, tredje- och fjärdehandsmarknaden där kvinnor riskerar att utsättas för sexuella trakasserier, utpressning eller övergrepp, men vågarinte anmäla, eftersom det boendet försvinner.
Unizons krav:
1. Förtur till våldsutsatta kvinnor
Både kommuner och privata bostadsaktörer behöver ta ett större samhällsansvar och erbjuda särskilda villkor, såsom förtur, till våldsutsatta kvinnor som flytt sina hem.
2. Undantag från två-årsregeln
För att få förtur till kommunens allmännytta krävs att kvinnan varit skriven i kommunen i två år. Kvinnor som tvingas fly mäns våld kan oftast inte bo kvar i sin kommun, vilket gör att de inte kvalificerar sig för förtur. Våldsutsatta kvinnor måste undantas tvåårsregeln.
3. Inrätta en nationell bostadsförmedling
Det finns våldsutsatta kvinnor i varje kommun. Kommunerna behöver samarbeta mer om bostadsutbyten över kommungränserna och ta fram snabba, flexibla lösningar så att barn kan behålla sina rutiner. Varje kommun bör bidra med fem lägenheter per år till en nationell bostadsförmedling för våldsutsatta.
4. Skulder får inte vara en fotboja
Ekonomiskt våld är ofta en del av mäns våld mot kvinnor. Mannen kan ha tagit lån och skuldsatt kvinnan som en del i att utöva makt och kontroll. Ta bort kravet på att vara skuldfri för den som varit utsatt för våld. Kommunerna behöver samarbeta mer om bostadsutbyten över kommungränserna och ta fram snabba, flexibla lösningar så att barn kan behålla sina rutiner.
5. Både tillfälliga och fasta lösningar
För att bedriva ett effektivt kvinnofridsarbete måste kommunerna erbjuda skyddade boenden, utslussningsboenden, försturslägenheter och hyresgarantier.
6. Fler lägenheter och sänkta inkomstkrav
Kommuner och privata bostadsaktörer måste bygga fler lägenheter som våldsutsatta kvinnor har råd att bo i, och sänka inkomstkraven så att våldsutsatta ensamstående kvinnor har råd att bo i.
7. Besittningsrätt för kvinnan - KRAV UPPFYLLT
Utgångspunkt måste vara att våldsutsatta kvinnan får besittningsrätt för lägenheten och att förövaren får flytta.