Är ditt barn eller en tonåring i din närhet ihop med någon? Verkar det vara en bra relation? Våld i ungas relationer är precis lika vanligt och allvarligt som våld i vuxnas relationer.
Våld i ungas nära relationer är tyvärr mycket vanligt – var femte ung i Sverige har varit utsatt för våld i sin relation, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå. Vanligast är att en kille utövar våld mot sin flickvän, men det kan också se ut på andra sätt. Våld kan förekomma i alla slags relationer, som heterorelationer, samkönade relationer och queera relationer.
Det finns många likheter mellan killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer och våld i vuxna relationer. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt och ofta är det precis lika allvarligt och grovt som våldet i vuxnas relationer, det vill säga det som ofta kallas för våld i nära relationer och som framförallt handlar om mäns våld mot kvinnor.
Samtidigt finns också en del skillnader. En skillnad är att man som tonåring eller ung vuxen ofta har mindre erfarenhet av hur nära relationer ser ut – man vet inte alltid vilka beteenden som är okej och inte, vad man kan förvänta sig av en partner eller hur en hälsosam relation ser ut. Unga saknar också ofta kunskap om vad som kan vara ett våldsamt eller kontrollerande beteende, samtidigt som de är i en ålder då de är väldigt formbara. Risken är stor att våldet normaliseras, vilket i sin tur kan leda till större risk att man utsätts, eller fortsätter utöva våld, även i framtida relationer.
En annan skillnad är att våldet till viss del utspelar sig på andra platser – såväl digitalt, som fysiskt. Sociala medier används ofta på olika sätt för att kontrollera en partner, och forskning visar att en av de vanligaste platserna där våldet sker är just i föräldrarnas hem. Även skolan är en vanlig arena för våldet. Detta gör att föräldrar och andra vuxna har både större ansvar – men också större möjligheter – att förebygga och upptäcka våldet.
Läs mer på ungarelationer.se/förälder