Våldet blir vardag: normaliseringsprocessen

Varför lämnar man inte en våldsam relation? Vad är normaliseringsprocessen och hur hjälper den oss att förstå offer för våld i nära relationer? Detta pratar vi om här.

Vad är normaliseringsprocessen?

Normaliseringsprocessen handlar om den känslan som den som är utsatt här. När det som en gång i tiden kändes oacceptabelt, exempelvis ett slag, börjar kännas som en vanlig sak. 

Personen är först jättesnäll och uppmärksam, och relationen känns som en helt vanlig kärleksrelation. Men när förtroendet har byggts upp och kärleken har växt, börjar personen gradvis bryta ner sin partners självförtroende.

Normaliseringsprocessen beskriver hur våld och kontroll långsamt blir en del av en relation, vilket gör det svårare för den som blir utsatt att förstå att hen är i en våldsam relation och att ta sig ur den.

Hur kan det se ut i verkligheten?

Beteendet är manipulativt och kontrollerande, vilket kan vara svårt att märka i början då det kan kännas som omtänksamhet och kärlek. Psykisk misshandel kan innebära att personen ständigt kommenterar klädsel, matvanor eller vilka du umgås med. Personen kan kontrollera vem du pratar med, gå igenom dina saker, följa med på läkarbesök och anklaga dig för att vara otrogen. Det kan också handla om att kalla dig för fula ord och göra dig osäker på dig själv.

Den psykiska misshandeln kan se väldigt olika ut, vilket gör det svårt för personer i våldsamma relationer att förstå att de faktiskt blir misshandlade. Många berättar att deras partner växlar mellan att vara känslokalla och överdrivet kärleksfulla, och att personen verkar jättetrevlig mot andra människor. Detta gör att offret ofta tvivlar på sina egna känslor och tänker att de kanske överreagerar.

Den fysiska misshandeln börjar ofta efter att offret redan har blivit utsatt för andra våldsformer. Det första slaget följs ofta av ursäkter och löften om att det aldrig ska hända igen. Många tror på ursäkterna och tänker att det bara var en engångshändelse.

Det är viktigt att förstå att personen som utsätter redan tidigare har tryckt ner offret på olika sätt och att det fysiska våldet är en förlängning av den psykiska misshandeln. Alla våldsamma relationer innehåller inte fysiskt våld, men det betyder inte att personen inte är misshandlad. I många fall finns även sexuellt våld, där det finns ett krav på sex eller där offret känner att hen måste ha sex för att undvika mer våld eller kränkningar.

Normaliseringsprocessen förklarar varför det kan vara svårt att lämna våldsamma relationer. Det som från början var onormalt, som våld och förnedring, blir nästan en självklarhet. Varje upplevelse är unik, och det finns många olika sätt att försöka överleva och behålla sin värdighet i en våldsam relation.