VAD ÄR VÅLD?

Känner du dig ledsen och vilsen? Har din självkänsla försvunnit och du tappat glädjen för sådant du tidigare tyckt om? Är det någon i din närhet som trycker ned dig, som skadar eller skrämmer dig?

Vi vet att våld förekommer i alla åldrar och att unga utsätts för våld på samma sätt som vuxna. Du som ung kan utsättas för våld i ditt förhållande, av förälder eller vårdnadshavare, annan släkt eller syskon, i skolan, av kompisar eller av någon du lärt känna online men aldrig träffat.

Att utsättas för våld är en traumatisk upplevelse oavsett vem som drabbas. Vissa grupper är särskilt sårbara och har en högre risk att utsättas för våld. Unga tjejer är överrepresenterade när det gäller våld i nära relation och det är inte ovanligt att förövaren är en jämnårig eller äldre kille. Andra grupper som beskrivs särskilt sårbara är bland annat tjejer med utländsk härkomst, tjejer i missbruk, tjejer med funktionsnedsättning, hbtqi-personer samt personer som lever med hedersrelaterat våld och förtryck. 

Nedanför kan du läsa mer om olika sorters våld. Om du känner igen dig i det som står, kontakta oss på ungdomsjouren@kvinnojourenkarlskrona.se

Vi lovar att lyssna och tro på dig.

Digitalt våld kan vara många olika saker.

  • Att smygläsa dina meddelanden eller mejl.
  • Att ta reda på dina lösenord, eller att kräva att få lösenorden som ett bevis på din kärlek/ärlighet.
  • Att logga in på dina konton till sociala medier, mejl och annat.
  • Att bestämma vem du får bli vän med eller följa i sociala medier eller vem du ska ta bort/blocka.
  • Att skriva och posta saker från dina konton eller din mobil utan lov, t.ex. låtsas att vara du.
  • Att sprida en privat/sexuell bild eller film på dig, till vänner, okända personer eller på en porrsida.
  • Att sprida rykten eller privat information om dig digitalt.
  • Att din pojkvän/flickvän laddar ned en app på din mobil som gör att hen kan ha koll på var du är.
  • Att hålla koll på dig genom att hela tiden kolla vad du gör i sociala medier.
  • Att skicka hot eller elaka meddelanden till dig.
  • Att fortsätta skicka sms och andra meddelanden trots att du bett hen sluta.
  • Att skicka överdrivet många sms och meddelanden till dig kan vara ett sätt att kontrollera dig.
  • Känner du dig tvungen att hela tiden avbryta det du gör för att svara? Är du rädd för att bli straffad eller skuldbelagd om du inte svarar med en gång? Känner du dig stressad och begränsad över att hela tiden hålla koll på telefonen för att kunna svara snabbt? I så fall kan messandet vara en form av digitalt våld.

Vuxna som tar kontakt med barn och unga/grooming

Det kan vara bra att vara medveten om att det finns vuxna som söker sig till communitys, appar och spel i syfte att utnyttja barn och unga. Det går egentligen inte att veta säkert vem en person är förrän vi sett hen och därför behöver vi vara lite misstänksamma.

Det är bra att sätta upp som regel för sig själv att aldrig möta någon över nätet annat än på offentlig plats, som på ett fik, och med en vän eller förälder/vårdnadshavare som kan ha koll på läget lite på håll. Bestäm med din vän att ha lite kontakt över sms under tiden du träffar personen och låt vännen veta att du är okej och allt fortfarande känns bra. Det kan vara bra att ha ett säkerhetsord som du kan uppge om vännen ska ringa efter hjälp, det kan vara SALLAD eller BULLE eller vilket nonsensord som helst som ni bestämt att vännen ska reagera på.

Om någon som inte var den hen utgav sig för att vara har kontaktat dig, om någon tvingat dig till saker eller fått dig att göra saker du mår dåligt över – prata med vuxen du litar på, oss på Ungdomsjouren Karlskrona eller en annan organisation du tror på.

Kom ihåg att du inte har gjort något fel!

Psykiskt våld är när ord och aggressivt beteende används för att pressa dig och begränsa ditt liv. Du kan känna dig rädd, maktlös och värdelös.

 

Exempel på psykiskt våld

  • Hot

Hot är när den du är ihop med säger att hen kommer att skada dig eller sig själv om du agerar på ett visst sätt, till exempel om du gör slut. Hot kan användas för att pressa dig till att göra saker du inte vill.

Ett vanligt hot är att säga att man ska sprida sexuella eller privata bilder eller att man kommer ta livet av sig om relationen tar slut. Ett hot kan också vara riktat mot någon som betyder mycket för dig, till exempel en familjemedlem eller ett husdjur. Om du är hbtqi+ men ännu inte är ute kan din partner hota med att outa dig. Om du har en kontrollerande familj med starka hedersnormer kan din partner hota att berätta saker om dig som den vet att familjen inte kommer acceptera. Att hota handlar om att kontrollera och skrämma någon. Att anpassa sig efter hotet är ofta en strategi för att skydda sig själv och sina nära och kära, och det kan leda till att du blir mer och mer begränsad i ditt liv.

  • Kontroll

Vill den du är med ha koll på allt du gör? Kollar hen din telefon och sociala medier, eller har åsikter om vad du delar med andra? Känns det som att hen upplever dina vänner som ett hot mot ert förhållande? Vill hen styra vad du har för kläder, din stil eller vad du gör på fritiden?

Allt det här är kontrollerande beteende. Till slut kanske hen förbjuder vissa saker i ditt liv. Du kan bli allt mer isolerad för att undvika misstänksamheten, anklagelserna och svartsjukan. I vårt samhälle och i till exempel filmer, serier och musik finns en bild av att svartsjuka kan vara ett tecken på intresse eller kärlek. Det finns också en bild av att man ska dela allt med den man älskar. Men du har rätt att hålla saker för dig själv, till exempel dina lösenord till mejl och sociala medier. Att någon du är ihop med isolerar dig eller begränsar din frihet är aldrig okej.

  • Manipulation och kränkande kommentarer

Det är vanligt att den som utsätter säger nedsättande och kränkande kommentarer. Det kan vara när ni är själva eller så att andra hör, till exempel att du är ful, värdelös eller något annat sårande. Det är också vanligt med förminskande kommentarer, till exempel att säga att du är känslig, barnslig och att du överreagerar. Eller att allt är ditt fel, att du får skylla dig själv för det du blir utsatt för.

Vissa beskriver att det är svårt att sätta ord på det psykiska våld de blivit utsatta för och har tänkt att det inte är våld. Men så är det inte, att bli utsatt för kränkningar och psykisk bestraffning räknas som våld och är inte tillåtet.

Andra exempel på psykiskt våld

  • Olika former av kränkningar, som att du får höra att du inte är värd något, att du är ful, äcklig eller ett misstag.
  • Att du blir inlåst, skrämd eller inte får mat som en form av bestraffning
  • Att bli behandlad som att du inte finns är också en form av våldsutövande

Att bli utsatt för psykiskt våld kan skapa känslor av osäkerhet och skam. Det är aldrig ditt fel att du blir utsatt för våld.

I vissa familjer och kulturer är ryktet om familjen väldigt viktigt. Det kan leda till att det finns regler som begränsar ditt liv, till exempel att du inte får göra det du vill eller umgås med vem du vill. Det här kallas för hedersrelaterat våld och förtryck, även känt som heder, hederskultur, sharaf eller namus.

I vissa fall kan det innebära att en familjemedlem tvingas övervaka ett syskon för att se till att hen inte gör något som familjen anser vara fel. Kravet att skydda familjens heder kan komma från en större gemenskap, som äldre släktingar. Heder kan finnas i alla kulturer och är inte kopplad till en specifik religion.

Du har rätt till ditt privatliv, skydd mot våld och rätt att växa och utvecklas. Dessa rättigheter kränks för dig som lever i en hederskultur. Om du är utsatt har du rätt till hjälp och stöd.

Exempel på hedersrelaterat våld

  • Du inte får träffa vilka kompisar du vill.
  • Du inte får använda sociala medier.
  • Du inte får ha på dig vilka kläder du vill.
  • Du inte får studera eller jobba med vad du vill.
  • Du inte får vara ihop med eller gifta dig med vem du vill.
  • Du inte får ha sex innan du har gift dig.

Sexuellt våld kan vara allt från tafsningar till våldtäkt. Det är när någon gör eller säger något sexuellt mot dig utan att du vill, det vill säga alla typer av trakasserier och övergrepp som har med sex att göra eller som riktar sig mot din sexualitet. Den som utsätter dig kan vara personen du är tillsammans med, någon i din familj, en vän eller någon du inte känner.

Sex är en vanlig och oftast bra del av ett förhållande, men att vara tillsammans betyder inte att man har rätt till varandra sexuellt. Det finns ibland osäkerhet kring exakt när sexuella aktiviteter övergår i det vi kallar sexuellt våld. Var gränsen går är individuellt och handlar om din egen upplevelse av att känna dig utnyttjad och när du inte längre gör något frivilligt. Tycker du att en person gör sexuella handlingar utan att bry sig om ifall du är med på det eller inte, då är det ett övergrepp och sexuellt våld.

Det är viktigt att komma ihåg att man kan reagera väldigt olika på sexuellt våld. En del upplever att de ”fryser” alltså stänger av eller kopplar bort under själva övergreppet. Under ett övergrepp kan kroppen ändå reagera upphetsat genom att man tex blir våt eller får stånd. I en relation där man upprepade gånger bli utsatt kan det vara så att man till slut bara vill ha ”övergreppet avklarat”. En strategi kan vara att ”få det överstökat” för man vet att det ändå kommer hända förr eller senare och för att slippa gå och vara rädd för när det ska hända så kan man åtminstone ta kontroll över när det händer.

Exempel på sexuellt våld

  • Att röra dig med sina läppar, fingrar eller sitt kön, trots att du säger eller på annat sätt visar att det inte känns bra för dig.
  • Att få dig att nudda hen med dina läppar, fingrar eller ditt kön, trots att du säger eller visar att det inte känns bra för dig.
  • Att göra något sexuellt mot dig när du är full, drogpåverkad eller sover.
  • Att utsätta dig för risker genom att vägra kondom eller annat skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar eller graviditet, kanske till och med lura dig att ni är skyddade.
  • Att ta sexuella eller intima foton eller filmer på dig utan att du är hundra procent med på det.
  • Att sprida eller visa en sexuell eller intim bild eller film på dig till vänner, okända personer eller lägga upp dem på en porrsida. Även om du tog bilden eller filmen frivilligt från början.
  • Att pressa dig eller få dig att titta på porr fast du inte vill.
  • Att du känner dig tvungen att “ställa upp” på sex för att till exempel lugna en aggressiv och hotfull eller våldsam person. Det kan också handla om att någon tjatar, det som brukar kallas “tjatsex.

Fysiskt våld kallas ofta “misshandel” och är när någon gör något mot din kropp som gör ont eller ger dig obehag. Du kan få märken på kroppen eller skador. Att använda fysiskt våld är aldrig någonsin okej, oavsett vad som hänt innan. Om en förälder eller vårdnadshavare utsätter dig som är under 18 år för fysiskt våld, kallas det för barnaga. Barnaga, precis som annat fysiskt våld, är olagligt i Sverige. Våld är alltid ett brott mot lagen.

Exempel på fysiskt våld

  • Att ta hårt i dig, klämma, nypa, eller riva dig.
  • Att putta eller trampa på dig.
  • Att slå eller sparka dig.
  • Att dra i ditt hår eller dina kläder.
  • Att hålla en kniv eller annat vapen mot dig.
  • Att kasta något på dig.
  • Att ta stryptag.
  • Att ta tag om ditt ansikte och tvinga dig att möta blicken.
  • Att hålla fast dig med sin kroppstyngd så du inte kan röra dig.

Passivt fysiskt våld är om någon utsätter dig för olika typer av våldshandlingar som ger fysiska konsekvenser.

Exempel på passivt fysiskt våld

  • Om någon konsekvent inte låter dig sova.
  • Om någon utsätter dig för långvarig psykisk stress som påverkar dig kroppsligt.
  • Om någon gömmer din rullstol, dina mediciner eller andra hjälpmedel som du kanske behöver för att röra dig och må bra.
  • Om en förälder inte ger dig kärlek eller den trygghet du behöver.

Latent våld innebär vetskapen om att våldet kan hända, våldet som ligger och pyr under ytan. Denna form av våld uttrycks inte genom ord men uppfattas genom exempelvis blickar, stämning eller kroppsspråk.

Exempel på latent våld

  • Stämningen är tryckt mellan dig och den som utövar våldet, det känns som att "något hänger i luften".
  • Du "trippar på tårna" och försöker anpassar ditt beteende och vad du säger för att inte råka göra personen upprörd.
  • Du känner en rädsla eller obehag inför vad personen kan göra om du råkar säga något fel.

Materiellt våld är när någon förstör saker som betyder något för dig, för att straffa dig.

Exempel på materiellt våld

  • Att någon medvetet tar kläder eller smycken från dig.
  • Att någon förstör dina ägodelar.
  • Att någon slår sönder saker.

Ekonomiskt våld kan vara att en person kontrollerar hur du använder dina pengar, utan att ha laglig rätt att göra det. Ekonomiskt våld kan även vara att en person tvingar dig att ta lån, eller kontrollerar din ekonomi för att skapa isolering, utsatthet och för att göra dig ekonomiskt beroende.

Quiz

Lever du i en bra och sund relation? Gör vårt quiz - behöver du stöd finns vi här för dig! Du har rätt att må bra och känna dig trygg.

Ska det vara så här?