Våldtäkt – ofta är förövaren känd
Det finns en klassisk myt om hur en våldtäkt går till, nämligen att en äcklig gubbe hoppar fram ur en buske när tjejen är på väg hem mitt i natten. Visserligen sker en hel del överfallsvåldtäkter, men statistiken visar att de är en väldigt liten del av det totala antalet våldtäkter.
De flesta våldtäkter sker inomhus, hemma, hos en kompis eller på en fest. Oftast är förövaren någon som tjejen redan känner eller kanske till och med är tillsammans med. Våldtäktsmannen behöver inte ens vara man. Eftersom den typiska bilden av hur övergrepp går till ofta skiljer sig från verkligheten, kan det vara svårt att förstå vad man verkligen har varit med om.
Tvingats till sex mot sin vilja
Tjejjourerna gör ingen skillnad på våldtäkter som begåtts av en främling, tjej, kille, en älskad kompis eller en partner. Vi bryr oss inte om ifall du hade druckit, om du sov, vad du hade på dig eller inte hade på dig. Om du sa "nej" eller vilka du träffat innan. Det enda som är viktigt är din känsla av att ha tvingats till sex du inte ville ha. För det är det som är en våldtäkt. Ingen har någonsin rätt att ha sex med någon som inte vill!
Det är viktigt att komma ihåg att våldtäkt inte bara behöver betyda penetrerande slidsex som någon tvingar till sig. Det kan också innebära delar av ett samlag som du inte var med på, sexuell beröring som inte var välkommen eller att bli tvingad till exempelvis munsex.
Enligt lagen behövs samtycke
Enligt samtyckeslagen behövs samtycke för att göra något sexuellt, man behöver alltså ta reda på om den andra verkligen vill ha sex. Det är alltid den som vill göra något sexuellt som har ansvaret för att ta reda på om den andra vill ha sex eller inte. Om man inte gör det kan det vara ett brott.
Ofta utnyttjar förövaren tjejens redan underlägsna tillstånd. Kanske är hon berusad, psykiskt instabil, osäker eller bara väldigt ung. Idag är det straffbart att våldta någon som inte kan försvara sig. Lagen gör det möjligt för åklagaren att åtala förövaren för våldtäkt när offret har varit berusad, sovit eller är funktionsnedsatt.
Vi uppmuntrar att polisanmäla
Trots att det kan verka tungt uppmuntrar vi alla som blivit våldtagna, utsatts för våldtäktsförsök eller andra typer av sexuella övergrepp, att göra en polisanmälan. Men det är bara du själv som bestämmer om du vill polisanmäla eller inte. Tjejjourerna stöttar dig oavsett vad du väljer att göra.
Tyvärr anmäls bara en liten del av alla våldtäkter, och antalet övergrepp som går till rättegång och faktiskt leder till fällande dom är försvinnande få. Om en anmälan inte leder till ett åtal eller om förövaren frikänns i rätten ska tjejen inte tvivla på sina upplevelser för det.
Rent juridiskt är en person oskyldig tills motsatsen bevisats, men just våldtäkt är svårt att bevisa med dagens regler. Att förövaren inte fälls betyder absolut inte att du har känt fel, gjort fel eller ljugit, utan bara att åklagaren inte vet helt säkert. Och då måste man släppa förövaren fri.
Det betyder ändå inte att din polisanmälan var förgäves. Kanske begår förövaren ett liknande brott mot någon annan, då kan din anmälan kanske hjälpa en annan tjej eller till och med tas upp igen. Dessutom är det viktigt att statistiken kring våldtäkter blir så rätt som möjligt, för att politikerna ska känna tryck på sig att ändra de lagar som är dåligt formulerade idag.
Så går det till att polisanmäla
Om du har bestämt dig för att polisanmäla så kan du kontakta vilken polisstation som helst. Polisen är skyldig att ta emot din anmälan, även över telefon. Om du vill kan du ringa och boka en tid, så slipper du att stå i en lucka och berätta om det som hänt. Du kan också begära att få träffa en kvinnlig polis.
Ha alltid med dig någon när du anmäler. Någon som du känner dig trygg med och litar på, till exempel en familjemedlem eller en kompis. Eftersom det är jobbiga saker att berätta behöver du stöd och hjälp när du ska berätta. Att göra en anmälan kan ta lång tid. Förbered dig innan om du vill - skriv ner eller träna med någon på det du ska berätta.
När du anmäler ska du veta att du har rätt till tolk om du har svårt med språket och att det oftast är bäst att berätta så mycket och detaljerat som möjligt vid första förhöret när du minns mest. Din trovärdighet kan minska om du säger olika saker vid olika förhör.
Alla bevis är viktiga; foton, dagböcker, sms och telefonsvararmeddelanden. Dessutom kan dina vänner vittna om vad du har berättat för dem. Utifrån din anmälan beslutar polisen eller åklagaren om det ska bli en förundersökning. Det innebär bland annat att man förhör förövaren och eventuella vittnen.
Det går inte att ta tillbaka en anmälan om våldtäkt eftersom det faller under något som heter ”allmänt åtal”. Det är en åklagare som bestämmer om åtal ska väckas och då måste han eller hon känna sig säker på att åtalet kommer att leda till en fällande dom. Om polisen lägger ner förundersökningen går det däremot att överklaga.
Så går en läkarundersökning till
Läkarundersökningen är frivillig, men väldigt bra att göra om du senare vill göra en polisanmälan. Många tjejer känner också att det är ett sätt att ta sig själv och det de varit med om på allvar.
Efter en våldtäkt eller övergrepp är det viktigt att ta till vara alla bevis. Därför är det bäst att uppsöka läkare så fort som möjligt, helst inom 3 dygn. Det är också bra om du inte har duschat innan. Ta med de kläder du hade på dig när övergreppet skedde, om du har dem kvar.
På sjukhuset kommer de göra en helkroppsundersökning och spara alla spår efter gärningsmannen. Det kan vara allt ifrån könshår till DNA efter gärningsmannen under dina naglar. På sjukhuset testas du också för könssjukdomar och har möjlighet att få ett dagen-efter-piller. Det kan kännas jobbigt att göra en sådan grundlig läkarundersökning precis efter ett övergrepp. Men de som arbetar med våldtagna kvinnor och tjejer är professionella och vana. Ha gärna med dig någon som stöd.
Så går en rättegång till
Se alltid till att få ett målsägandebiträde om du anmäler en våldtäkt. Målsägandebiträdet är oftast en advokat, som står vid din sida och ser till att dina rättigheter kommer fram under rättegången. Hon eller han ger dig stöd och råd, både under förundersökningen och vid eventuell rättegång. Målsägandebiträdet kan också finnas med vid polisförhör. Det kostar ingenting.
Vid rättegången har du med dig målsägandebiträdet och, om du vill, en stödperson. Om rättegången inte sker innanför slutna dörrar får du även ha med dig vänner och familj. Under rättegången kommer du att få berätta så detaljerat som möjligt om händelsen.
Både åklagaren och försvararen samt rättens ledamöter kommer att ställa frågor till dig. Om du tycker att det är obehagligt att berätta när gärningsmannen sitter med så kan rätten fatta beslut om att han eller hon får sitta i ett annat rum när du berättar. Säg till i god tid innan rättegången - ditt målsägandebiträde hjälper dig med det. Domen kan ta upp till två veckor efter avslutad rättegång. Om någon av parterna inte är nöjda med domen kan den överklagas.
Våga be om hjälp att bearbeta
Våga be människor i din omgivning om hjälp om du har blivit våldtagen! Polisanmälan är ett sätt att ta dig själv på allvar. Många tjejer tycker att anmälan med allt vad den innebär kan kännas som ett bra sätt att få bearbeta det som hänt och få upprättelse för våldtäkten.
Tveka inte heller att kontakta en tjejjour för råd och stöd. Vi står alltid på din sida. Och kom ihåg att det inte var ditt fel. Övergrepp och våldtäkter kan ta tid att bearbeta och de flesta behöver hjälp med det.
Författare: Stjärnjouren i Sundbyberg och Sollentuna tjejjour