Självmordstankar – ett rop på hjälp
Känner du för att dö eller tänker du ibland på att begå självmord? Det är viktigt att ta sådana tankar på allvar och berätta om dem för andra.
Självmord är något som de flesta har väldigt svårt att förstå och det finns massor av frågor kring det. Många känner till någon som tagit sitt liv eller försökt att göra det, en kompis kompis kompis, någon på sin skola, en släkting eller en nära vän. Fastän det händer så nära oss har många svårt att prata om det, just eftersom det är svårt att riktigt förstå vad som kan vara anledningen till att någon tar sitt liv.
Vanligt vid depression
De flesta som funderar på att ta sitt liv är deprimerade, har en livskris, missbrukar, har ätstörningar eller lider av en psykisk sjukdom. Många som försökt ta sitt liv får stöd och hjälp efter självmordsförsöket. Många kommer vidare och efter ett tag vill de inte dö längre. Därför är det viktigt att söka stöd och hjälp i tid och inte äventyra sitt liv tills det är för sent.
När allt känns hopplöst är det svårt att se klart på situationen. Ofta kommer självmordstankarna efter en traumatisk händelse som ett dödsfall, en konflikt eller något som känns som ett stort misslyckande.
Det kan vara svårt att hitta lösningar själv när man mår dåligt, många behöver hjälp och stöd. Många får hjälp genom att gå i terapi. Med professionell hjälp och eventuellt läkemedel kan viljan att dö faktiskt försvinna.
Flest killar tar sitt liv
Självmordsförsök är vanligast bland tjejer, men det är flest killar som faktiskt tar sitt liv. Ofta går det flera år mellan de första självmordstankarna och självmordet. Men vissa hamnar i plötslig kris, bestämmer sig för att dö och gör det direkt. Självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna. Under 2017 tog 149 svenska ungdomar i åldern 15 till 24 år sina liv.
Om någon försökt ta sitt liv en gång är risken extra stor att det händer igen. Som anhörig är det lätt att känna ett ständigt hot från personen med självmordstankar. Det är tungt att tänka på att någon man bryr sig om vill dö och kanske plötsligt gör det. Många anhöriga känner skuld och oro.
En del pratar om det öppet
En del pratar öppet om sina självmordstankar medan andra funderar i hemlighet. Som utomstående är det svårt att avgöra hur allvarlig situationen är. Kontakta barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) så snart du har misstankar om att någon planerar att ta sitt liv. Självmordsupplysningen är också en bra plats att höra av sig till.
Det är extra viktigt att just ungas självmordstankar upptäcks och att de får hjälp direkt. Om personen det gäller vänder taggarna utåt och vägrar ta emot hjälp, fortsätt försöka och fortsätt visa att du finns där.
Stöd för efterlevande
När någon begår självmord påverkar det många och som anhörig finns det stöd att få. SPES är en organisation du kan kontakta om du vill prata med någon som erbjuder stöd till efterlevande. Att prata med någon kan kanske inte hjälpa dig att förstå eller komma över det som hänt, men i alla fall att klara av varje ny dag som kommer och att gå vidare. Det viktigaste att tänka på är att inte anklaga varken dig själv eller någon annan.
Hjälp och stöd finns här
Oavsett om det är du själv som inte vill leva mer eller om det är någon i din närhet som är drabbad så kan du få stöd och någon att prata med.
Kontakta en kurator på din skola eller ungdomsmottagningen, en lärare, någon annan vuxen eller en tjejjour. På nätet kan du också höra av dig till föreningen Mind. Med dem kan du precis som med en tjejjour chatta, maila, prata i telefon och läsa mer på deras sajt.
Författare: Emma Emanuelsson, Tjejjouren Hjärtrud i Enköping