Sök mer hjälp – så kommer du vidare
Vi inom Tjejjouren Rut finns här och lyssnar på dig så mycket som du vill och behöver. Vilket som blir nästa steg är ditt beslut. Ibland behöver man bara prata om det – få sina tankar och känslor formulerade i ord, för att kunna se att det faktiskt finns ett problem att åtgärda.
Barn- och elevombudet (BEO): https://beo.skolinspektionen.se
Har du blivit kränkt i skolan? Barn- och elevombudet (BEO) kan kräva skadestånd för barn och elever som varit utsatta för mobbning eller kränkningar i skolan. En annan viktig uppgift är att informera om lagen om nolltolerans mot kränkningar och mobbning. BEO finns på Skolinspektionen och utreder även anmälningar om kränkningar i skolan.
Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP): https://www.bup.se
Till BUP kan alla som är under 18 år vända sig. Det finns mottagningar över hela landet och där jobbar terapeuter och läkare. De är vana vid att prata med unga tjejer som har det tufft på olika sätt. Du, någon anhörig, eller en kompis kan ringa till BUP och be om att få en samtalskontakt till dig. Då får du träffa någon som gör en bedömning av vad du kan behöva för slags hjälp.
Diskrimineringsombudsmannen (DO): www.do.se
I arbetet med DO:s aktiva åtgärder ingår till exempel att se över val av läromedel och att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier. Här får du veta vilka krav diskrimineringslagen ställer på den som är ansvarig för en skola, förskola eller annan utbildning.
Mind – för psykisk hälsa: https://mind.se
Mind är en förening med uppgift att främja psykisk hälsa. Denna uppgift innefattar bland annat att bidra till att skapa förutsättningar för psykisk hälsa hos individen och i samhället. Med psykisk hälsa avses att människor upplever sin tillvaro som meningsfull, att de kan använda sina resurser, vara delaktiga i samhället och uppleva att de har förmåga att hantera livets normala motgångar.
Polisen: www.polisen.se
Vänd dig till polisen för att göra en polisanmälan om du har utsatts för något brott. Du kan också läsa om brott, till exempel sådana som begås i hederns namn eller om våld från en partner på polisens hemsida. Ett annat vanligt brott är att skicka oönskade nakenbilder, tjata på andra eller sprida bilder vidare. Polisen vill att alla sexualbrott på internet ska anmälas så snart som möjligt.
Ungdomsmottagningen: www.umo.se
Det finns ungdomsmottagningar i hela landet. Åldersgränsen ser lite olika ut på olika håll men brukar ligga mellan 12–13 och 20–25 år. På ungdomsmottagningen kan du prata om dina tankar, få svar på frågor och göra en gynekologisk undersökning.
Vården: https://www.1177.se
Om du är orolig för din hälsa eller mår psykiskt dåligt kan du alltid gå till din närmaste vådcentral. Där får du träffa en läkare som undersöker dig och gör en bedömning av vad du behöver för vård. Läkaren kan också skicka dig vidare till olika specialister.
-------------------------------------------------------------
Fler länkar till dig som behöver hjälp
Psykisk ohälsa och ätstörningar:
https://www.bris.se För dig under 18 år som har en förälder som mår psykiskt dåligt eller som tagit sitt liv (stödgrupper).
https://www.snorkel.se Om stress, oro och ångest (information och tips).
https://www.shedo.se Stöd och kunskap om självskadebeteenden och ätstörningar (chatt, mail, forum).
https://www.obesitassverige.se Stöd och gemenskap för unga med övervikt (chatt, forum, information).
https://maskrosbarn.org För dig som är mellan 13-19 år och som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld.
https://ocdforbundet.se För dig med tvångssyndrom (stödgrupper, information).
https://www.friskochfri.se Stöd för dig med ätstörningar (chatt, mail, telefon, stödgrupper, öppna träffar).
https://atstorning.se Om ätstörningar (information).
https://spes.se För dig som vill veta mer om självmord eller förlorat någon i självmord (telefon, stödgrupper).
https://www.1177.se Sjukvårdsrådgivning (information, mail, telefon).
Våld och sexuella övergrepp:
https://unizonjourer.se Här kan du hitta jourer över hela landet där du kan få stöd – och här kan du även få hjälp att hitta ett skyddat boende (information, mail).
https://storasyster.org Ungdomsjour med fokus på sexuella övergrepp (chatt, mail, medföljning, stödgrupper, sexolog, mottagning, jurist).
https://www.foreningentillsammans.se Ungdomsjour med fokus på sexuella övergrepp (mail, medföljning, stödgrupp, mentorskap).
https://stodefterovergrepp.se En samlad sida över verksamheter som kan vara till stöd efter sexuella övergrepp (information).
Stöd på andra språk än svenska:
https://www.somaya.se/support-in-other-languages Tjejjour med stöd på många olika språk (chatt, mail, telefon.)
https://www.youmo.se/sprakvalsida/ Ungdomsmottagningens sida på arabiska, dari, somaliska, tigrinska, engelska och lätt svenska.
https://www.boujt.se Barn och ungdomsjour på teckenspråk.
Våld och förtryck i hederns namn:
https://www.somaya.se/fa-hjalp Specialiserade på att stötta och skydda mot hedersrelaterat våld och förtryck. Har stöd på flera språk.
https://kvinnonet.net Råd och stöd för dig som är utsatt för kontroll, begränsningar, hot eller våld av familj och släkt.
https://www.tris.se TRIS står för Tjejers Rätt i Samhället och är en ideell förening som engagerar sig i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. För alla som lever under hotet av eller riskerar att bli utsatta för hedersvåld.
Mobbning och utsatthet:
https://friends.se Arbetar mot mobbning.
https://www.tystnainte.se För dig som deltar i samhällsdebatten och utsätts för hot och hat.
Alkohol, droger och andra missbruk:
https://tryggabarnen.org För dig som lever i eller har vuxit upp i en familj där någon haft problem med alkohol, droger eller mått psykiskt dåligt.
https://maskrosbarn.org För dig som har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld.
https://transformering.se RFSL:s sida om trans, könsidentitet, kropp, vård, hälsa, relationer och sex. Här finns även kontaktuppgifter till alla könsidentitetsteam (i vården) i hela Sverige.
https://transammans.se Gemenskap för transpersoner och närstående. Hemsidan har information om vårdens utredningar och tips på transrelaterad kultur (samtalsgrupper, information).
För dig som är hbtq:
https://rfslungdom.se Ungdomsförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (gemenskap, organisering).