Oro för någon annan

Många som hör av sig till oss är anhöriga till någon som är utsatt för våld i nära relation. Det kan vara en kompis, ett syskon eller förälder. Vi vet att det inte är lätt att stå bredvid & att en som anhörig också kan behöva stöd, vi finns här för att lyssna på er med! Det gäller även yrkesverksamma, till exempel inom vård, skola eller föreningsliv som genom sitt yrke träffar de vet eller misstänker är utsatt för våld. Nedan finns tips på vad du som anhörig kan göra.

  • Berätta om du är orolig & varför
    Ha tålamod, det kan ta lång tid innan en person som är utsatt för våld öppnar upp sig. Om personen inte har berättat kan det vara bra att fråga, som till exempel...
    Hur har du det i din relation?
    Känner du dig trygg hemma
    Hur får din partner dig att må?
    Är du rädd för hen?

  • Ta ställning !
    Visa att det inte är okej att personen du är orolig för, blir behandlad på det sättet. 
    Det kan en göra på olika sätt, genom att säga ifrån om personen är öppen med sitt aggressiva beteende eller genom att ta avstånd från personen som utövar våld eller helt enkelt genom att tro på den du är orolig för. Kom ihåg att konfrontera personen som utövar våld, sällan hjälper. Tvärtom så brukar den som är utsatt få ta konsekvenserna av det efteråt. Så rådfråga med den som är utsatt, då de själva oftast har utvecklat ett säkerhetstänk baserat på tidigare våldshändelser.

  • Säg & visa att du finns där
    Lyssna & tro på det personen berättar. Ställ gärna öppna frågor & visa att du är villig att lyssna. För många som är utsatta kan det också vara hjälpsamt med en frizon från våldet, där en bara få ha kul & allting är som vanligt, ett forum där de får känna att de kan vara sig själva en stund.

  • Tipsa om olika typer av stöd
    Till exempel som oss på Tjejjouren Falun. För många som är utsatta är det viktigt att valmöjligheten att vara anonym finns, så det kan vara värt att komma ihåg. Vi brukar också rekommendera chatt som ett första steg för att få testa på att sätta ord på det en blivit utsatt för.
  • Erbjud följa med
    Till soc, polisen eller tjejjouren. Det kan vara ett stort steg för personen att ta sig till stället där de kan få hjälp, det kan kännas skönt att någon som en känner sig trygg med följer med. Om personen inte vill det kanske du kan erbjuda att skjutsa dit personen eller möta upp hen efteråt.

  • Dokumentera!
    När en befinner sig i en relation där en blir utsatt för våld kan det vara svårt att tänka på att en kanske vill polisanmäla i framtiden. Försök vara steget före & uppmuntra personen att skriva upp vad som händer & när, helst skicka skrämdumpar & foton till någon som de litar på, till exempel dig

  • Sök eget stöd & prata med någon
    Försök att ta eget stöd för att orka finnas där för personen. Det kan vara riktigt tungt om personen inte vill prata om våldet, försvarar personen som utsätter dem eller när dem skuldbelägger sig själva, går tillbaka till personen (igen) eller tar avstånd till dig, helt plöstsligt. Då finns vi här för att lyssna på dig!