Sexuella övergrepp

Sexuellt övergrep är när en person tvingar en annan person till en sexuell handling. Här nedan är några exempel på vad ett sexuellt övergrepp kan vara.

Har du blivit utsatt för något av det som står här nedan så har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och det är inte okej:

  • Det kan vara att en person tvingas till att ha sex eller att någon tittar i smyg på dig när du har sex.
  • Det räknas också som sexuellt övergrepp om någon tvingar en annan person att titta på när den onanerar eller övertalar dig till att onanera framför den eller via en webbkamera.
  • Om någon ger dig pengar, saker, alkohol i utbyte mot sex räknas det också som ett sexuellt övergrepp.
  • Att fota eller filma någon på ett sexuellt sätt mot en persons vilja är också ett övergrepp.
  • Att göra sexuella handlingar mot en person som är väldigt full, sover eller inte vågar säga nej.

Din kropp är din och du har alltid rätt att själv bestämma över den. Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp finns det hjälp att få. Om du vill polisanmäla kan du göra det genom att ringa 114 14 eller gå in till en polisstation. Behöver du stöttning finns tjejjourerna till för dig. Du kan även vända dig till en vuxen person du känner dig trygg med. Exempelvis en skolkurator, förälder eller lärare.

Läs mer på UMO.

Majoriteten av sexuella övergrepp begås av en person den utsatta känner eller är bekant med. Det kan vara ens partner, kompis, bekant eller familjemedlem. Men det kan även vara en förövare som den utsatta aldrig har träffat förut. Det går inte att se på en person om den kommer utföra sexualbrott. Det kan vara en person som du alltid har tyckt varit väldigt snäll eller trevlig. Förövare kan finnas i alla åldrar och se ut på alla sätt. Sexuella övergrepp begås oftast i hemmet eller på exempelvis en fest. Det händer även att personer blir utsatta utomhus, men det är inte lika vanligt.

 

Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera efter att ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Vissa beter sig som ”vanligt” medan andra kan påverkas väldigt mycket, oavsett hur övergreppet gick till. Några reaktioner kan handla om att förtränga händelsen och försöka glömma det. Andra tänker på händelsen väldigt mycket. Ett sexuellt övergrepp kan leda till sämre sömn, ångest, tomhetskänslor, ledsamhet eller koncentrationssvårigheter.

Förövaren måste inte använda sig av hot eller våld för att det ska räknas som ett sexuellt övergrepp. Ofta hamnar den utsatta personen i chock och kan inte styra hur hen reagerar i situationen. De vanligaste sätten att reagera när man blir utsatt är att: 

  • Kämpa emot
  • Fly
  • Stelnar till och kan inte röra dig även kallat frozen fright
  • Spelar med i det som sker

Det finns inga rätt sätt att agera under ett sexuellt övergrepp. Det går heller inte att välja vilken reaktion du kommer få. En vanlig känsla hos personer som har blivit utsatta kan vara skuld och skam. Men det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel! Detta oavsett hur du har agerat mot förövaren eller vilken relation ni har eller har haft. Har du sagt ja en gång till att ha sex betyder inte det att du säger ja till att ha sex flera gånger. Inte heller spelar det någon roll om ni har hånglat, ligger nakna tillsammans eller hur mycket andra saker ni har gjort. Även om du säger ja först så har du alltid rätt att kunna ändra dig. Det är alltid okej att ångra sig och säga nej oavsett situationen.