Ångest
Skräck, andnöd, puls som stiger och tårar som trycker bakom ögonlocken. Så kan det kännas att få ångest. Var femte person riskerar att drabbas av ångest någon gång i livet. Och tyvärr är det vanligt att just unga tjejer får ångest då och då. Ångesten är inte farlig och som tur är går den att minska med till exempel stödsamtal och terapi. En del behöver också äta antidepressiva läkemedel ett tag.
Vad är det för skillnad mellan ångest och andra obehagliga känslor?
Alla kan vi tycka att vissa situationer och saker är obehagliga. Att redovisa inför klassen, skriva prov eller uppträda inför publik kan vi alla ha en nervös magkänsla inför. Ångest är obehagligt, men inte farligt.
Om du får ångest blir känslan inför en viss situation så pass stark och obehaglig att du till slut kanske undviker att göra vissa saker.
Kroppen har helt enkelt lärt sig att vissa situationer, dofter, tankar eller föremål är ”farliga” och överreagerar på dem. Egentligen är det ganska smart av kroppen. Men det kan ju kännas hemskt att till exempel börja gråta och få panik bara man tänker på skolan, för att det hänt en massa jobbiga saker där. Ibland kan det vara svårt att sätta fingret på vilka tankar och minnen som startar ångesten. Oavsett vad så är det viktigt att prata med någon om de jobbiga känslorna.
Tips för att förebygga och hantera ångest: