Unizons statistik
Stödsamtalen till Unizons medlemsjourer fortsätter att öka. Under 2023 hade Unizons jourer över 200 000 stödsamtal. Det är en ökning med 45 procent jämfört med 2020. Samtidigt ser Unizon med stark oro på hur nålsögat för att få skyddat boende minskar ytterligare. 20 % färre barn beviljades skyddat boende 2023 jämfört med 2022.
Under 2023 hade Unizons medlemsjourer över 200 000 stödsamtal. Över 192 000 av stödkontakterna gällde stöd och hjälp för våldsutsatthet men också sin livssituation. Den stora majoriteten av stödsökande var kvinnor och unga tjejer. Närmare 8 600 kontakter gällde anhörigstöd. I snitt handlar det om 550 stödkontakter per dygn under 2023 jämfört med 534 stödkontakter per dygn under 2022.
Tjej- och ungdomsjourer samt specialiserade jourer– viktig aktör för stöd
Tjej- och ungdomsjourerna samt jourer specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp hade närmare 48 000 stödkontakter, varav nästan 35 000 rörde stöd på nätet. Majoriteten var tjejer under 18 år.
De tre vanligaste ämnena stödsökande kontaktade en tjejjour eller ungdomsjour för var psykisk ohälsa, frågor om kärlek och relationer samt våldsutsatthet - fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld. De allra flesta stödsökande var under 18 år.
För de jourer som är specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp var kontaktorsak ofta fokuserad till övergreppet, följt av sexuell exploatering/prostitution och psykisk ohälsa. En viktig del var även att ge samtalsstöd till föräldrar till barn som utsatts för sexuella övergrepp. Drygt en femtedel av kontaktillfällena för de specialiserade jourerna gällde anhörigstöd.
Kvinnojourerna – Markant minskning i antal våldsutsatta kvinnor och barn som beviljats skyddat boende
Kvinnojourerna hade över 152 000 stödkontakter. 90 procent var kvinnor. Den vanligaste anledningen att söka stöd och hjälp i den öppna verksamheten var fysiskt och psykiskt våld samt frågor om vårdnad, boende och umgänge.
Majoriteten av kvinnojourerna har boende där våldsutsatta kan få bo och få stöd och hjälp under en tid. Den vanligaste anledningen var fysiskt våld, följt av psykiskt våld samt hot och förföljelse. Under 2023 bodde 737 minderåriga barn, 1 vuxet barn, 839 kvinnor, 11 män samt 1 skyddsökande med transerfarenhet på Unizons kvinnojourer. Aldrig tidigare har så få barn fått tillgång till en trygg plats fri från våld, antalet barn minskade med 20 procent jämfört med 2022. Det är kommunernas socialtjänst som beviljar eller inte beviljar insatsen skyddat boende. Fler kvinnor och barn beviljas placeringar på skyddat boende.
Kvinnor bodde i snitt 58 dygn på kvinnojourernas boende under 2023, vilket kan jämföras med 50 dygn år 2022, 55 dygn år 2020 och 66 dygn år 2018. De kvinnor som kom till boendet, även om färre, fick i genomsnitt längre placeringstider i boendet.
Vart tar våldsutsatta kvinnor med barn vägen?
Ungefär hälften av de våldsutsatta vuxna (47 procent) hade med sina minderåriga barn till boendet: 99 procent var mammor och 1 procent var pappor. Genomsnittet för antalet barn per våldsutsatt vuxen är två barn. För andra gången sedan år 2012 bodde det färre barn än våldsutsatta kvinnor på kvinnojourernas boende. Under hela 2023 hade tio kvinnojourer inte en enda mamma och barn placerat hos dem
Av de kvinnojourer som under 2023 har haft barn placerad med sin förälder, oftast mamman, hade 66 procent en anställd barnansvarig och närmare 73 procent hade en kompetens i form av till exempel Trappan- och BRA-samtal.
Tvångumgänge med förövare
Närmare 34 procent av kvinnojourerna uppger att det har förekommit umgänge med våldsutövande pappa under barnens vistelse i kvinnojourens boende. Umgänget innebär många gånger att en trygg och fredad zon går förlorad och utgör en risk för både barnets och mammans liv, säkerhet och hälsa.
Barncentrerad samverkan
Nästintill 75 procent av kvinnojourerna rapporterar att de haft någon form av samarbete med placerande socialtjänst vad gäller barnen som vistades med sin mamma på boendet. När det gäller att säkra förskole- och skolplats för barn i boendet rapporterar drygt 59 procent av kvinnojourerna ett bra och upparbetat samarbete med kommunen som är ansvarig för att barn uppfyller sin skolplikt. Fasta skolplatser och etablerade samverkansrutiner är särskilt fördelaktiga.
Allt fler jourer har IOP-avtal med kommuner och regioner
Drygt 65 procent av Unizons medlemsjourer, främst kvinnojourerna, har någon form av avtal med kommuner och/eller regioner, varav 39 procent har avtal i form av IOP Idéburet-Offentligt Partnerskap.
Jourernas våldsförebyggande och utåtriktade arbete
Våld uppstår inte i ett tomrum, utan är i allra högsta grad en spegel av vårt samhälle och dess normer och värderingar. Viktiga delar i jourernas arbete mot mäns våld är det våldspreventiva och utåtriktade arbetet för att uppnå en förändring i samhället. Allt utifrån en kunskap om våld, genus, kön och makt.
Fler än 8 av 10 Unizons medlemsjourer (85 procent) arbetade våldsförebyggande under 2023. Det kan till exempel handla om att besöka skolor, fritidsgårdar och idrottsföreningar och prata med barn och unga om barns rättigheter, normer, sociala medier, sex och samtycke, schyssta/oschyssta relationer och våld. Ofta i form av workshops med stöd av filmer och metodmaterial, till exempel Machofabriken och MVP. En annan del är att utbilda andra yrkesverksamma om till exempel våldets konsekvenser och hur man kan arbeta våldsförebyggande samt erbjuda rådgivning.
Nära 47 procent av tjej- och ungdomsjourerna samt jourer specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp arbetade även med utåtriktat arbete. Utåtriktade aktiviteter bestod till exempel av tjejhäng, verksamhet för HBTQ-ungdomar, studiecirklar, och lovaktiviteter såsom läger. Temakvällar/grupper med teman för samtal och diskussioner beskrivs också.
Organisering – För ett jämställt samhälle fritt från våld
Under år 2023 hade Unizons medlemsjourer drygt 8 200 medlemmar, varav drygt 2 400 var aktiva. Drygt 82 procent av jourerna hade anställd personal: totalt 397 anställda. Drygt 93 procent av de aktiva medlemmarna och 97 procent av de anställda var kvinnor och tjejer.
Om statistiken
Varje år genomförs en enkätundersökning bland Unizons medlemsjourer. Statistiken för året 2023 bygger på enkätsvar från 137 av Unizons medlemsföreningar. Av de svarande är 92 kvinnojourer, 35 tjej- och ungdomsjourer samt 10 jourer specialiserade att arbeta mot sexuella övergrepp. Statistiken kring kvinnojourernas boende bygger på enkätsvar från 71 kvinnojourer med boende, samt 59 kvinnojourer som hade barn som vistades tillsammans med sin mamma i boendet.