Hennes vittnesmål chockade en hel nation
Hennes vittnesmål skakade många. Det stannade inte vid skamkänslor och en text i en tidningsartikel. Anna-Karin Selberg polisanmälde förövaren som dömdes till 2 år och 6 månaders fängelse för två fall av våldtäkt.
Det har gått några år sedan metoo-uppropet. Hösten 2017 publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor avslöjade hur de utsatts för övergrepp av en man med en central position i svenskt kulturliv, bland annat med nära koppling till Svenska Akademien. Vittnesmålen slog ner som en bomb i Sverige. Kulturprofilens övergrepp hade sopats under mattan i åratal. Nu avslöjades allt.
Anna-Karin Selberg var en av de som berättade och som även gick vidare med poisanmälan - och kulturprofilen fälldes. Händelsen skakade vår kanske främsta kulturinstitution i djupet. I höst har Anna-Karins bok, Utsidans klass (2024) utkommit, som tar sitt avstamp i dessa händelser.
På måndag den 25 november träffar du Anna-Karin på Lidingö stadsbibliotek. Dagen är vald med omsorg, det är FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor. Över hela världen uppmärksammas detta samhällsproblem som leder till lidande, våld och död för kvinnor i hela världen.
Anna-Karin Selberg beskriver i sin bok hur hon lyckades ta sig igenom en period av stark press när rykten börjar cirkulera och utsattheten och tvivlen nöter. Hur fann hon kraften att avslöja sanningen? Vad betyder det, när en kvinna som utsatts för våld av en man, ändå väljer att bortse från skammen och berätta? Varför tar det ofta så lång tid mellan övergrepp och polisanmälan?
Men boken är en bred roman som handlar om mer än så. Det är till exempel också en berättelse om hur en flicka växer upp till filosof i ett stort schabrak till hus på landet.
Om detta vill vi tala med Anna-Karin Selberg på bibblan, vi ses i A-hallen.
Du är varmt välkommen!
(Foto: Ewa-Marie Rundquist)