Att lämna en våldsam relation
Separationsvåld kan uppstå när du bestämt dig för att lämna en relation. Det är många gånger den farligaste tiden och risken för dödligt våld ökar. Våldsutövaren upplever att hen tappar kontrollen över dig och tar till alla medel hen kan för att få dig att stanna i relationen.
Detta ska inte göra att du stannar kvar i relationen, men det är viktigt att du tar hjälp för att lämna på ett säkert sätt.
Innan du lämnar:
1: Sök professionellt stöd: Att hantera en våldsam relation kan vara överväldigande, och det är viktigt att du inte gör det ensam. Kontakta din närmaste kvinnojour och/ eller Socialtjänsten som erbjuder stöd och rådgivning för personer i din situation.
2: Skapa en säkerhetsplan: Se till att få hjälp med att förbereda en strategi för hur du ska agera om situationen blir akut. Det kan innebära att identifiera säkra platser att fly till och att ha en lista över viktiga kontakter, såsom socialtjänsten, polisen, kvinnojourer eller pålitliga vänner och familjemedlemmar.
Dokumentera händelser: Om det är säkert att göra det, försök att dokumentera incidenter av våld eller hot. Detta kan vara användbart vid eventuella rättsliga processer eller när du söker stöd från myndigheter.
Förvara viktiga tillhörigheter lättillgängligt: Om möjligt, ha en väska packad med nödvändiga saker som du kan komma åt snabbt. Det kan vara klokt att förvara denna hos en vän eller granne. Exempel på viktiga föremål inkluderar:
-
Pass eller annan legitimation
-
Bankkort, bankdosa och eventuella kodkort
-
Mobiltelefon med laddare
-
Kontanter och värdesaker
-
Viktiga dokument såsom uppehållstillstånd, kontrakt och försäkringsbevis
-
Lista över viktiga adresser och telefonnummer
-
Nödvändiga mediciner
-
Personliga tillhörigheter med sentimentalt värde, som fotografier
Viktiga råd om du lever i en våldsam relation
-
Dokumentera det som händer: För dagbok över händelser, men se till att den är gömd eller förvara den på en säker plats. Om du bestämmer dig för att lämna, ta den med dig.
-
Spara bevis: Behåll sms, e-post, bilder och annat som kan vara viktiga bevis på hot eller våld.
-
Berätta för någon du litar på: Det kan vara en vän, granne, kollega eller läkare. Att ha någon som känner till din situation kan vara avgörande om du behöver hjälp.
-
Sök vård vid skador: Uppsök läkare och be dem dokumentera skadorna. Om det inte är möjligt, ta egna bilder eller be någon du litar på att hjälpa dig.
-
Var medveten om riskerna: Våldet upphör sällan av sig självt. Ta varningssignaler på allvar.
-
Sök stöd och rådgivning: Kontakta en kvinnojour, kurator eller socialrådgivare för hjälp, stöd och vägledning.
-
Gör en polisanmälan: Om du känner dig hotad eller utsatt, tveka inte att vända dig till polisen.
-
Vid akut fara – prioritera din säkerhet: Om det är möjligt, lämna hemmet tillsammans med dina barn. Om du inte kan ta dig ut, försök låsa in dig på en säker plats och ring polisen på 112 eller kontakta en vän eller granne för hjälp.
-
Sök praktisk och ekonomisk hjälp: Socialtjänsten i din kommun kan erbjuda stöd, inklusive skyddat boende vid behov. Vid akuta situationer kan du kontakta socialjouren, som har öppet kvällar, nätter och helger.
-
Du är inte ensam: Du kan alltid vända dig till oss för råd och stöd. Om du behöver någon att prata med utanför kontorstid, ring Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 – de har öppet dygnet runt.