Om våld
Fysiskt våld är fysiska handlingar som skadar eller kontrollerar. Det kan vara allt ifrån slag, knuffar, fasthållning eller stryptag. Det är inte ovanligt att det fysiska våldet är riktat mot kroppsdelar där skadorna går att dölja eller att våldet medvetet inte ger några skador som syns.
Exempel:
Kom ihåg: det är alltid bra att dokumentera skadorna du får efter fysiskt våld, även om du skulle vara osäker på om du vill polisanmäla just nu. Kontakta vården så snart som möjligt eller skicka bilder och annan dokumentation till någon du litar på.
Psykiskt våld är den vanligaste formen av våld i en nära relation. Det kan handla om att du blir utsatt för isolering, hot, skambeläggande och emotionell utpressning. Det är inte ovanligt att det sker en snabb växling mellan våld och kärlek. Detta gör våldet oförutsägbart och leder till en psykisk nedbrytning, dåligt självförtroende, starka känslor av skam och ett emotionellt band till förövaren som ofta gör det svårt att lämna relationen.
Exempel:
Alla sexuella handlingar eller beröringar som sker utan samtycke definieras som sexuellt våld. Det kan handla om att du känner dig tvingad till att ha sex, att någon har sex med dig fast du säger nej, att du är under hot eller inte varit i ett tillstånd där du kunnat ge ditt samtycke.
Exempel:
Kom ihåg: det finns akutmottagningar för våldtagna där du kan få stöd och hjälp upp till en månad efter övergreppet. I Stockholm ligger akutmottagningen på Södersjukhuset. De har öppet dygnet runt. Läs mer
Ekonomiskt våld handlar om att din partner kontrollerar delar av eller hela din ekonomi. Våldet leder till en ekonomisk beroendeställning till din partner och kan hindra din självständighet eller möjlighet att lämna relationen.
Exempel:
Exempel:
Kom ihåg: det finns skyddade boenden som tar emot husdjur. Det finns också organisationer som exempelvis VOOV som arbetar med att hitta jourhem till ditt djur om du behöver fly till ett skyddat boende.
Ibland är våldet att behöva gå med en obehaglig, stressande känsla av att någonting kommer att hända och att inte veta exakt vad eller när. Det kan beskrivas som att gå på äggskal och att hela tiden behöva vara på sin vakt.
Exempel:
Om du är beroende av din förövare för att få vård och omsorg på grund av ålder, funktionsvariation eller på annat sätt befinner dig i en beroendeställning, kan du bli utsatt för försummelse.
Exempel:
Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas av att våldet utövas kollektivt. Om du anses utmana rådande normer anses du dra skam över hela familjen och riskerar att straffas för att familjen eller släkten har förlorat sin heder och sitt sociala anseende. Att bryta mot rådande normer kan till exempel vara att bli tillsammans med någon som familjen inte har valt eller att komma ut som HBTQ-person.
En person kan vara offer för hedersrelaterat våld och samtidigt utöva det mot någon i sin närhet.
Exempel:
Våld i nära relation är någonting som alla kan bli utsatta för. Till följd av samhällets diskriminering och marginalisering kan en del grupper befinna sig i en särskilt sårbar position för våldsutsatthet. Det kan till exempel gälla dig som HBTQIA-person, du som är äldre, har en funktionsnedsättning, lever i missbruk eller prostitution eller du som har utländsk bakgrund. Barn och ungdomar är också särskilt utsatta. Läs mer
Det finns en väg ut och det finns ett liv fritt från våld. Att få prata med någon som förstår våldet och att få stöd i alla processer och praktiska frågor som våldet startar kan vara en avgörande del i läkningsprocessen.
Hur vi kan hjälpa dig