Råd

Här kan du läsa om råd och tips som är viktiga att tänka på.

Dokumentera

Varje gång du blir utsatt för våld, skriv ned datum, vad som hände och vart det hände. Fotografera synliga skador och spara på ett ställe där han inte kommer åt. Det kan vara bra bara för att påminna dig själv om vad som hänt men det kan även vara viktigt bevismaterial vid en eventuell polisanmälan. Du kan även ta hjälp av hälso- och sjukvården och be dem fotografera och dokumentera skador. 

Prata med andra

Berätta för någon som du litar på att du är utsatt för våld. Det kan vara en anhörig, vän, arbetskamrat eller granne. Vi vet att det kan vara väldigt svårt och jobbigt, men berätta i alla fall lite grann. När du öppnar upp dig för andra så bryter du hans kontroll och kan få stöd och hjälp hur du ska göra. Berättar du för någon som inte tar emot det väl, så vill vi peppa dig att berätta igen för någon annan! 

Tro honom inte när han lovar att sluta med misshandeln

När han lovar att han aldrig mer ska slå eller utöva våld mot dig, tro inte på honom. Hoppet är det sista som lämnar en är ett ordspråk som stämmer väl in. Men oftast brukar en partner fortsätta utöva våld fast han lovar att inte göra det. Försök alltid ha en plan om han skulle utöva våld igen, ta reda på vart du kan vända dig om du måste fly. Det kan vara att ringa till socialtjänst eller socialjouren, polis, kvinnofridslinjen, en vän eller anhörig eller din lokala kvinnojour. 

Byt lösenord på alla dina inlogg

Det är vanligt att din partner har kontroll över dina inlogg och din telefon. Alltifrån bankuppgifter till övervakning av vart du befinner dig. Därför är det bra att ändra lösenord, ringa till banken och se vem som har tillgång till ditt konto, se över vem som har tillgång till din platsinfo på telefon, läsplatta eller dator. Om möjligheten finns, så kan det vara bra att skaffa en ny telefon som han inte har kontroll över. 

Ring kvinnojouren

Här finns kvinnlig personal och ideella jourkvinnor som kan ge dig råd och stötta dig i din situation. Det kostar inget att prata med oss. Du får vara anonym, vi är ingen myndighet och för inga journaler. Kvinnojouren är en trygg plats där du kan prata om hur du känner och som tror på det du berättar.

Gör en polisanmälan

Genom att göra en polisanmälan så kan du markera att det din partner gjort mot dig är ett brott och att ingen ska behöva vara utsatt för våld. Du och alla andra kvinnor och barn har rätt att leva fritt från våld!

Du bestämmer själv hur du vill göra, och om du inte vill eller orkar anmäla så är det också helt okej, vi stöttar dig oavsett. Men det är viktigt att du vet att det han gör är olagligt och du har rätt att anmäla.

Det är bra att spara all dokumentation av skadorna och eventuella bevis på våldets förekomst (kan exempelvis vara konversationer där din partner hotar dig). Det är också bra att skicka dokumentationen till någon som du litar på så att det finns en till person som har det sparat. Om du vid ett senare tillfälle vill göra en polisanmälan är det bra att dokumentationen finns. 

Om du bestämmer dig för att lämna

Om du kan, planera din flykt tillsammans med kvinnojouren, socialtjänsten eller nära vänner. Tänk även på att planera för barnens säkerhet.

Packa en väska med: Personbevis, t.ex. pass, körkort eller id-kort för dig och barnen. Andra viktiga dokument. Nycklar till hemmet, bilen etc. Bankkort, internetdosa och kontanter. Mobiltelefon, laddare, pin och pukkod. Mediciner till dig och barnen, hjälpmedel som hörapparat. Saker med affektionsvärde som foton, smycken eller liknande. Om det finns barn, deras favoritleksaker, napp, blöja osv. 

Om situationen blir ohållbar ska du alltid kontakta 112