För dig som är förälder

Våld i nära relationer kryper allt längre ner i åldrarna. Därför är det viktigt att du som förälder håller ögonen öppna för varningssignaler samt pratar med unga om sunda relationer. Vi finns här om du behöver råd eller stöd.

Ungdomar är den grupp i samhället som är mest utsatt för våld. Killar är i större utsträckning utsatta för fysiskt våld i offentliga miljöer och tjejer är i större utsträckning utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer. En analys av Brå 2018 visade att 23 % av de tillfrågade tjejerna i åldern 16–24 år hade utsatts för våld av en nuvarande eller tidigare partner. Få hade dock anmält händelserna trots att det handlade om systematiska kränkningar och försök att inskränka deras frihet genom till exempel hot, trakasserier, misshandel eller sexualbrott. Det är också många som undviker att berätta för en vuxen eftersom de är rädda att inte tas på allvar. Det är dags att ändra på det.

Tips till dig som förälder:

  • Prata med dina barn om hur en bra relation ska kännas

  • Håll ögonen öppna för varningssignaler (se nedan)

  • Våga fråga om våld  - och ta svaren på allvar

  • Du som förälder kan alltid be oss om råd och stöd, tveka inte att höra av dig

Telefonnummer: 042 – 34 02 07 / 070 - 27 06 391
Mejladress: info@familjefridsjouren.se

Skiljer sig våldet från vuxnas relationer?

Det våld som unga utsätts för i relationer liknar på många sätt det våld som vuxna kvinnor utsätts för, men det finns skillnader i omständigheterna.

  • På individnivå handlar det om att det kan vara första gången man är kär och har en kärleksrelation. Man har med andra ord ingenting att jämföra med och det kan vara lättare att gränserna förskjuts.

  • På social nivå handlar det till exempel om att man ofta går i samma skola som den som utövar våld mot en. Samtidigt har man ofta väldigt starka vänskapsband med jämnåriga på ett sätt som är mer ovanligt hos vuxna.

  • På samhällsnivå handlar det om vanliga föreställningar om att ungas relationer är mindre seriösa än vuxnas och därför tas inte heller våldet på allvar. Det finns också idéer om att unga har rätt till ett privatliv och därför ska lämnas ifred.

Därför är det särskilt viktigt att uppmärksamma våld som sker i ungas relationer och arbeta såväl förebyggande som för att stötta den som utsätts. Här har alla vuxna som möter unga i sin vardag ett viktigt ansvar, våga fråga och ta svaren du får på allvar.

Var finns våldet?

Den vanligaste platsen som våld i ungas relationer sker är i det egna hemmet, eller i partnerns hem. Ungdomarna berättade också att våld äger rum i skolan, även sådant våld som kan kategoriseras som grovt. Detta påverkar såklart ungas möjlighet att avsluta en våldsam relation om förövaren går i samma klass eller skola. Det kan också få direkta konsekvenser för ens skolgång och utbildning, något som påverkar ens liv och möjligheter lång tid framöver. Våld i ungas relationer sker alltså ofta på platser där föräldrar och andra vuxna finns. Ändå är det många unga som aldrig berättar för en vuxen. Vuxna måste bli bättre på att upptäcka, reagera och agera mot våldet. 

Våld på digitala plattformar

Mycket av det våld som unga utsätts för sker också på digitala plattformar, t ex i sociala medier, nätforum och i spelvärlden. Det är viktigt att komma ihåg att det inte gör våldet mindre verkligt eller mindre allvarligt. Vi lever idag våra liv både online och i den så kallade verkligheten samtidigt, det är inte två parallella världar med en tydlig skiljelinje.

Därför pratar vi inte om digitalt våld, utan om våld på digitala plattformar. Språket har en viktig betydelse i hur vi förstår vår omvärld. Det är platsen som är digital, inte våldet. Våldet som äger rum digitalt kan vara såväl fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt, och få långtgående konsekvenser för den som utsätts. 

Varningssignaler

  • Nedstämdhet och oro

  • Ökad frånvaro från skolan

  • Försämrade betyg och prestation

  • Minskat intresse för fritidsaktiviteter och hobby

  • Träffar färre vänner och umgås mest med sin partner

  • Ändrad klädstil/utseende efter att ha träffat en ny partner

  • Måste ständigt vara tillgänglig om partnern smsar/ringer

  • Blåmärken eller andra skador som försöker döljas, exempelvis långärmat trots att det är varmt

Var också vaksam på

  • Svartsjuka, oavsett om ditt barn är mottagare eller avsändare

  • Hur ditt barn talar om sin relation och partner

 

Mer information och tips finns på https://ungarelationer.se/foralder/