Trygghetsberedningen (Ju/2020:09)

12:e dec. 2024

Riksförbundet Unizon yttrande över Vägar till ett tryggare samhälle - Åtgärder för att motverka återfall i brott (SOU 2024:54) Trygghetsberedningens slutbetänkande (Ju2020/09)

Unizon tackar för möjligheten att få yttra sig gällande SOU 2024:54. Unizon är ett riksförbund som samlar över 140 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer samt jourer specialiserade på att arbeta mot sexuella övergrepp. Tillsammans arbetar vi för ett jämställt samhälle fritt från våld. Genom att erbjuda stöd och skydd, samt arbeta förebyggande och med påverkan kämpar jourerna varje dag, året runt, för våldsutsatta kvinnor och barns rättigheter och ett liv fritt från våld. Allt utifrån en kunskap om våld, kön, genus och makt.

Unizon har tagit del av utredningen vars uppdrag sammanfattningsvis har varit att se över samhällets arbete med att förebygga återfall i brott och förslå åtgärder för att minska andelen återfall i brott. I uppdraget har ingått att kartlägga vilka olika kompetenser som i dag är involverade i arbetet och att analysera om befintlig kompetens motsvarar behovet. I uppdraget har slutligen ingått att analysera hur kartlagda kompetenser på ett effektivare sätt gemensamt kan bidra i det återfallsförebyggande arbetet i syfte att minska andelen återfall i brott.

Unizon ser ett stort behov av att utvärdera de åtgärder som finns idag, samt att öka användningen av dem. Unizon upplever att vare sig förebyggande åtgärder eller tvångsåtgärder används i tillräckligt hög grand gällande de grova brott som mäns våld mot kvinnor omfattar. Detta leder till att en stor del av befolkningen, kvinnor och flickor, inte garanteras trygghet och liv fria från våld.

Unizon ställer sig positiv till förslagen i utredningen som ska ytterst ska bidra till ett tryggare samhälle och brottsoffrens berättigade behov av skydd, vilket är av stor betydelse för våldsutsatta kvinnor och barn. Utredningens förslag bedöms vara positiva för Sveriges jämställdhetspolitiska arbete. Delar av kommitténs förslag kan även få positiv effekt när det gäller det sjätte jämställdhetspolitiska delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

En av Kriminalvårdens grundläggande uppgifter är att verka för att återfall i brott förebyggs, bland annat genom att samverka med andra aktörer i samhället. För att kvinnor och flickor ska kunna leva sina liv trygga och fria från våld krävs att förövare hålls ansvariga för sina brott, och att samhället sätter in kraftfulla åtgärder för att förhindra att de återfaller i brott. Det är samhällsekonomiskt motiverat med kraftfulla åtgärder för att motverka återfall i brott och av stor betydelse för de våldsutsatta kvinnor och barn som Unizon möter att samhället prioriterar detta.

Unizon tillstyrker förslaget att Kriminalvården ska kalla till samordnad planering med socialtjänsten. Utredningen har också analyserat hur insatser för en kriminalvårdsklient behöver förbättras och samordnas och Unizon vill särskilt betona behovet av partnerkontakt och stöd till den brottsutsatta. För den våldsutsatta kvinnans trygghet är det helt avgörande att Kriminalvården informerar henne om permissioner eller frigivning. Ökad samverkan med socialtjänsten och utförare av socialtjänst möjliggör en förbättring av brottsoffrens trygghet. Socialtjänstens verktyg för att utreda hot- och risknivåer gällande mäns våld mot kvinnor bör användas för att göra en samlad bedömning om eventuell risk för återfall i brott.

Unizon ser positivt på att civilsamhället i enlighet med förslagen, ska aktiveras mer i det återfallsförebyggande och våldsförebyggande arbetet. Unizon vill särskilt lyfta det våldsförebyggande arbete som samlats i vägledningen Inget att vänta på som konkret beskriver hur det våldsförebyggande arbetet ska genomföras och kan fungera som del i konkret samarbete på lokal, regional och nationell nivå. Unizons medlemsorganisationer har närmare fem decenniers erfarenhet av att förebygga mäns och killars våld, och samverkan med jourrörelsen är av största vikt för att skapa ett tryggt och jämställt samhälle.

I detta ärende har Åsa Witkowski, sakkunnig kvinnofrid, varit föredragande och Rebecka Andersson, generalsekreterare, beslutande.

Stockholm 2024-12-12

Rebecka Andersson
Generalsekreterare
Unizon