Tyst luciatåg hedrar mördade kvinnor
Ett luciatåg med svartklädd lucia och tärnor står idag på Medborgarplatsen i Stockholm i en tyst protest mot mäns dödliga våld mot kvinnor. På vita sorgeband står namn och ålder som representerar kvinnor och flickor som mördats, för att uppmärksamma det ständigt pågående samhällsproblemet mäns våld mot kvinnor.
– Det är vår absoluta övertygelse att kvinnors liv kan räddas om alla gör det de ska för att förhindra och bekämpa de här fruktansvärda brotten. Kvinnor måste skyddas, ansvariga myndigheter måste samverka med varandra och samhället måste hålla förövare ansvariga för att rädda kvinnors liv, säger Olga Persson, ordförande Unizon.
Varje år mördas kvinnor i Sverige just för att de är kvinnor, av en man de haft en relation med. Idag kl 16 på luciadagen arrangerar Unizon och Kvinnostrejk Stockholm därför ett tyst luciatåg för att hedra kvinnorna och flickorna och kräva att inte en enda kvinna till dödas.
För två år sedan arrangerades det första tysta luciatåget.
Foto: Andrea Singer
Hälften av kvinnorna i Sverige uppger utsatthet
Hur många kvinnor som dödats hittills i Sverige i år vet vi inte, eftersom ingen myndighet har till uppgift att löpande räkna morden. Det dödliga våldet är bara toppen av ett isberg. I en ny rapport från Eurostat uppger 52,5 % av kvinnorna i Sverige att de utsatts för våld, hot om våld eller sexuellt våld.
– Kvinnor i alla åldrar och med olika bakgrund och yrken riskerar att utsättas för mäns våld. Mäns hat mot kvinnor måste definieras som den politiska terrorhandling det är, könade våldshandlingar som sprider skräck och vanmakt i hälften av befolkningen – och måste generera samma resurser, status och prioritet som mäns våld mot andra män, säger Olga Persson, ordförande Unizon.
Om luciatåget
Det tysta luciatåget står på Medborgarplatsen i Stockholm kl 16. Runt om i landet uppmärksammar Unizons medlemsjourer mäns dödliga våld mot kvinnor, i sociala medier under hashtag #tystlucia
Unizons krav
- Krisråd mot mäns våld mot kvinnor. Sedan 2023 finns regeringens råd mot organiserad brottslighet, ett likadant samordnade råd med återrapporteringskrav krävs för mäns grova brottslighet mot kvinnor.
- Skydda kvinnors liv till varje pris - kvinnor måste få stöd och skyddat boende, vilket få kvinnor beviljas idag. Unizon kräver en placeringspeng och att polisen också ska kunna placera på kvinnojourer.
- Använd alla tillgängliga tvångsmedel för att stoppa gärningspersonerna. Straffriheten måste upphöra - kvinnor ska inte tvingas leva gömda i decennier för att vi inte förmår hålla förövare ansvariga för sina brott.
För mer information och intervjuer kontakta:
Pressekreterare Nina Ljungberg, nina.ljungberg@unizon.se, 0739243492
Om Unizon
Unizon samlar merparten av kvinnojourerna i Sverige. Totalt över 140 jourer finns över hela landet och stöttar och skyddar via chatt, telefon och IRL. 2023 hade jourerna över 200 000 stödsamtal, det innebär ett stödsamtal var tredje minut. Besök oss på unizonjourer.se