En budget som gynnar rika män - inga stora satsningar för att kvinnor och barn ska få skydd. Vi kräver mer, regeringen!

19:e sep. 2024

Idag kom regeringens höstbudget, media rapporterar om att fokus i budgeten ligger på skattesänkningar och Aftonbladets rubrik är tydlig: Rika män vinnare i budgeten.

Samtidigt pågår mäns våld mot kvinnor och barn, i varje kommun i hela Sverige. Barn som gömmer sig under sängen när pappa slår, hotar och skriker på mamma i vardagsrummet, kvinnor som lever i ständig rädsla för sitt och sina barns liv. Fler och fler kvinnor och barn söker stöd för sin våldsutsatthet, men alarmerande få beviljas det skydd de skulle behöva - och har rätt till. Mellan 2022-2023 minskade antalet barn på skyddat boende med 20 %.

Ett samhälle är inte bättre än hur det behandlar sina mest utsatta medborgare. Vilka ska garanteras trygghet och skydd om inte barn och kvinnor som är brottsoffer i sina egna hem?

För det krävs pengar. Öronmärkta, fredade, riktade medel för kvinnors och barns säkerhet.

Unizon kräver en placeringspeng där staten betalar hälften av kostnaden för placering på skyddat boende och kommunen hälften. En beprövad, framgångsrik och rättvis modell som används i vårt grannland Danmark.
 
I en budget med satsningar på 60 miljarder kronor måste man även ha råd med att skydda våldsutsatta barn och kvinnor. Inför placeringspeng nu!